Απριλίου 08, 2011

Ξηρό σαμπουάν? Μήπως θα με πούν βρωμιάρα?


Το έχω ψάξει το θέμα και χρησιμοποιω χρόνια τώρα ξηρό σαμπουάν (που ανακάλυψα λόγω ανάγκης όταν ήμουν στο νοσοκομείο), είναι πολύ καλό. Δεν κάνει καμμιά ιδιαίτερη ζημιά στο μαλλί (οι σιλικόνες που έχουν ΟΛΑ, μα ΟΛΑ τα προιόντα ευρείας κάνουν πολύ περισσότερη) και άλλωστε η Brigitte Bardot ~που αν και γριούλα το μαλλάκι της το κρατάει καλά~ το χρησιμοποιούσε με τους τόνους στα 60ς και 70ς. Οπότε...

Τι είναι; Ένα σπρέι με πούδρα που ψεκάζεις στο μαλλί ελαφρά (κι από κάποια απόσταση) ή στην βούρτσα σου και που "δουλεύεις" στις ρίζες για να ρουφήξει την λιπαρότητα. (Εγώ χρησιμοποιώ πετσέτα αφού τα ψεκάσω για ελαφρό μασάζ στην ρίζα). Μετά βουρτζίζεις καλά (ή κάνεις και λίγο φσουτ με το πιστολάκι) και ιδού ένα φρέσκο μαλλί εκεί που δεν το περίμενες! Φυσικά το κόλπο πιάνει μία φορά, άντε δύο. Μην περιμένετε να το κάνετε επί σειρά ημερών και να μην λούζεστε ποτέ. Αλλα μπορεί να προεκτείνει το χτένισμα από το κομμωτήριο -που χρησοπληρώσατε- να κρατήσει κανά δύο μέρες παραπάνω από το σύνηθες. Εμένα με συντηρητική ποσότητα και δύο συνεχείς χρήσεις μου κράτησε χτένισμα μια βδομάδα (συνήθως λούζομαι κάθε τρίτη μέρα). Μετά βέβαια ένα λούσιμο είναι απαραίτητο γιατί το κεφάλι θα πιάσει "λασπη". Αλλα το μυστικό σας είναι κρυμμένο καλά. Επίσης μυρίζει μάλλον ευχάριστα, πουδρέ.

Από τον χρόνο γραφής του ποστ κι έκτοτε έχω ανακαλύψει και ακόμα καλύτερο ξηρό σαμπουάν. Δείτε ποιό είναι και γιατί υπερτερεί εδώ!

Σούπερ τιπ για να μην ξεπαραδιαστείτε:
Το ξηρό σαμπουάν της Klorane είναι καλό (και το'χει κι ο Χόντος, όχι μόνο τα φαρμακεία) αλλά είναι ακριβούλι, περίπου 10-11 ευρώ αν ενθυμούμαι σωστά. Υπάρχει εκεί όμως και το Algemarina στο μπλε μπουκάλι, που τώρα άλλαξε και έχει άσπρο με μπλε μπουκάλι κι απ'εξω γράφει "Trocken Shampoo" (αυτό που είναι ακριβώς δηλαδή). Αυτό κοστίζει περί τα 6 με 6.5 ευρώ. Μην ρωτάτε πωλήτριες γιατί είναι άσχετες και θα σας δώσουν ότι παπαριά μάρκα τους έχει ξεμείνει από πρόπερσι ή ότι αγοράζουν όλοι και μετά θα πάτε σπίτι και θα φασκελωνόσαστε στον καθρέφτη που τις ακούσατε. Ψάξτε με το μάτι στα ράφια με τα σαμπουάν της ευρείας, το έχουν ψιλοκρυμμένο αλλά τα χρώματα και το μπουκάλι που είναι σαν λακ σας κατευθύνουν. Αν σας πρήξουν "να σας βοηθήσω, να σας βοηθήσω", απαντήστε ότι είστε οπτικός τύπος και αναγνωρίζετε αυτό που συνήθως αγοράζετε με το μάτι.

Τέλος έχει βγάλει κι η Oriflame ξηρό σαμπουάν πρόσφατα και είναι ακόμα φθηνότερο, περί τα 4-5 ευρώ ή κάπου τόσο (νομίζω όμως και λίγο μικρότερο μέγεθος) αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα το δοκίμασα και ιδού η γνώμη μου.
Επίσης, δοκίμασα και αυτό της Syoss και η γνώμη μου είναι εδώ

Σημειωτέον ότι αν ενοχλεί το θέμα της άσπρης πούδρας στα πολύ σκούρα μαλλιά, μήπως μείνει λίγο υπόλειμα και γκριζάρει, η εταιρεία Bubble & Bubble στο εξωτερικό έχει βγάλει και χρωματιστά ξηρά σαμπουάν (σε λίγο αλλιώτικη μορφή) ανάλογα με το φυσικό ή βαμμένο σας χρώμα.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Dokimaste to Girlz Only dry shampoo, kai egw exw dokimasei pola diafora alla mou afinan aspri poudra sta mallia eno Girlz Only den afinei. Exw dokimasei tis Klorane alla den einai toso apotelesmatiko auto to Trocken Shampoo eitane to proto pou dokimasa kalo apotelesma alla mou afine polu aspro mesa sta mallia kai edeixnan atona ta mallia. Den mporw na zisw pleon xoriz avto to proion!

Ανώνυμος είπε...

που ομως μπορω να το αγορασω αυτο το προιον?????? εσεις το παραγγειλατε μεσω ιντερνετ? ή το αγορασατε απο τον hondos center???? φαινεται τελειο και το θελω οπωσδηποτε το girls only dry shampoo!!! ευχαριστω εκ των προτερων.. :)

Perfumeshrine είπε...

Ανώνυμη Νο.2,

ένα Google search με έστειλε εδώ

http://store.beautyeshop.gr/girlz-only-dry-shampoo.html

Ευελπιστώ ότι ο παραπάνω ανώνυμος δεν δουλεύει για το αναφερόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα και η εμπειρία είναι αυθεντική (και γιατί να μην είναι άλλωστε?)

Καλή τύχη!!

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπέρα και από έναν άνδρα!Άν και η ανάρτηση είναι λίγο παλαιότερη,ελπίζω να λάβω κάποια στιγμή μιά απάντηση,γιατί σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω και εγώ ξηρό σαμπουάν και έχω κάποιες απορίες.
Οι 2 λόγοι που θέλω να χρησιμοποιήσω ξηρό σαμπουάν είναι οι εξής:α)Για να "ξεπλένω" το μαλλί έπειτα από χρήση ζελέ,μούς ή λάκ,όταν η περίσταση δεν επιτρέπει κανονικό λούσιμο(ξενύχτι,ωράριο κτλ.) β)Για να ανανεώνω το μαλλί έπειτα από χρήση καπέλου,αφού ακόμη και φρεσκολουσμένος,όταν το φορέσω,μειώνει έπειτα πολύ τον όγκο και τη λάμψη του μαλλιού μου.Θα ήθελα να μου πείτε,λοιπόν,πώς συμπεριφέρετε το προ'ι'όν σε αυτές τις 2 περιπώσεις(π.χ στην 1η,καθαρίζει το μαλλί απ'τα υπολλείματα ζελέ ή το προ'ι'όν ενδείκνυται μόνο για στεγνά μαλλιά;)
Επίσης,επειδή έχει αρχίσει,πλέον,και μια ελαφρά αραίωση,υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν το προ'ι'όν με την τριχόπτωση;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Perfumeshrine είπε...

Αγαπητέ αναγνώστη

(προσφώνηση που με κάνει να νιώθω λίγο σαν συμβουλευτική στήλη περιοδικού της δεκαετίας του '70)

όχι, λοιπόν...αγαπητέ φίλε,

εξαιρετικές ερωτήσεις! Ελπίζω δεν άργησα τραγικά και δράττομαι της ευκαιρίας να μακρηγορήσω κατά τι. :-)

Λοιπόν...

1) Τα ξηρά σαμπουάν είναι σε μορφή πούδρας και ενδείκνυνται κατ'αρχήν για τον καθαρισμό της λιπαρότητας, του φυσικού σμήγματος της κεφαλής. Τα προΐόντα styling (ζελέ, αφρός κλπ) δεν αφαιρούνται τελείως με το ξηρό σαμπουάν, αφού στην ουσία κι αυτά ένα είδος "σπρέυ" είναι. Φοβάμαι ότι ως προς αυτό δεν θα σε ικανοποιήσει πλήρως. Aν βέβαια βάζεις ελάχιστο ζελέ σε κανα-δυό τσουλούφια που "πετάνε" μόνο, κανένα πρόβλημα.

2)Αντίθετα, επειδή ακριβώς είναι σε μορφή σπρέυ-πούδρας, δημιουργούν το "εφέ μαρέγκα" (η μαρέγκα δημιουργείται με το να χτυπήσουμε δυνατά τα ασπραδια των αυγών ώστε να παγιδέψουν αέρα και να "φουσκώσουν"), κάτι ιδιαίτερα επιθυμητό για μαλλιά που αραιώνουν ή για μαλλιά που πατικώνονται από καπέλο!
Δηλαδή δημιουργούν μια φρέσκια, πιο ογκώδη υφή (αυτό προκύπτει από την διαδικασία παρά τα συστατικά). Το λαδωμένο/υγρό/πατικωμένο μαλλί πάντα μοιάζει πιο "λίγο", το φρέσκο πιο αφράτο και πλούσιο.
Στον τομέα λάμψη όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά αφαιρείται το ξηρό σαμπουάν από το μαλλί κατόπιν. Αν μείνουν υπολείμματα, τότε μοιάζει λίγο θαμπό. Στην ανάγκη κάνουμε λίγο σεσουάρ.

3) Δεν έχω διαβάσει κανένα επιστημονικό άρθρο που να συνδέει τα ξηρά σαμπουάν με δημιουργία ή επιδείνωση τριχόπτωσης. Η τριχόπτωση άλλωστε προέρχεται από τον θύλακα της τρίχας που βρίσκεται μέσα στο δέρμα σε σημείο που εμείς ούτε καν βλέπουμε. Οι ίδιες οι τρίχες είναι νεκρά κύτταρα, οπότε δεν έχουν την δυνατότητα να "θεραπευτούν" (και αντίστοιχα να νοσήσουν) από κανένα προιόν που βαζουμε πάνω τους. [Αντιστοίχως δεν "δυναμώνουν" με το κόψιμο (αλλιώς το πρόβλημα θα λυνόταν προ πολλού)].
Αυτά είναι μύθοι που διαδίδουν οι κομμωτές σε σημείο να έχουν γίνει πασίγνωστοι, ώστε να πουλούν προιόντα κι υπηρεσίες ("μη βάζεις τέτοια πράγματα στα μαλλιά σου, θα τα κάνεις να πέσουν, να, πάρε αυτό το θεραπευτικό δυναμωτικό σούπερ ματζούνι από εκχυλίσματα φυτών από τα δάση του Αμαζονίου, τον θείο μου Αριστείδη που είχε δέκα τρίχες τον έσωσε!") Κλέφτες θα γίνουν οι άνθρωποι??

Τώρα βέβαια η κοινή λογική λέει ότι αν τα κατσιάζετε τα μαλλιά στην ταλαιπωρία, ε, οι τριχούλες που ήταν έτσι κι αλλιώς να πέσουν κάποια στιγμή (διαβάστε για τον κύκλο της τρίχας), θα πέσουν λίγο πιο γρήγορα και θα φανούν στην βούρτσα μας. Όπως έλεγε κι ο Bob Hope "τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την τριχόπτωση, παρά μόνο το πάτωμα". Αυτό δεν είναι πολύ παρηγορητικό, αλλά πλέον ζούμε στο 2012...

Και να δώσω συγχαρητήρια που φοράς καπέλα! Είναι κρίμα που αυτά τα κομψά, χαριτωμένα είδη ρουχισμού έχουν ξεχαστεί στις μέρες μας. (άλλο αγαπημένο αντρικό αξεσουάρ είναι οι τιράντες, αλλά θ'αφιερώσω άλλο προσεχές ποστ σ'αυτό).

Perfumeshrine είπε...

Να συμπληρώσω εδώ ότι αν θέλεις λακ που να φεύγει με το πιο απαλό βούρτσισμα και να μην ταλαιπωρείται καθόλου το μαλλί, προτείνω ανεπιφύλακτα την κλασσική Elnett. Αξεπέραστη!
(αλλά δεν θα κάνει τα μαλλιά "κόκκαλο" σαν τα μοντέρνα νεανικά φιξαριστικά ~αυτή είναι κι η ομορφιά της άλλωστε!)

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση,μακάρι να την είχα δεί λίγο πιό σύντομα.

Χρησιμοποίησα το προ'ι'όν της Klorane(ήταν το μόνο που βρήκα και νομίζω όχι τυχαία,αφού είναι το πιό ακριβό),αλλά,δυστυχώς,δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος.Ένιωσα το μαλλί μου ακόμη πιό ταλαιπωρημένο,ενώ η,κάπως,αντιαισθητική του μυρωδιά με έστειλε για λούσιμο το άλλο πρωί.Προσωπική άποψη είναι οτί το μαλλί βοηθήθηκε πιό πολύ απ'το βούρτσισμα και το σεσουάρ,παρά από το ίδιο το προ'ι'όν.Άν συνδυάσω και το γεγονός οτί σαν διαδικασία ήταν πιό χρονοβόρα από το απλό λούσιμο,μέχρι να καθαριστεί όλη αυτή η πούδρα,δύσκολα θα το ξαναχρησιμοποιήσω.Ίσως,σε μία ώρα ανάγκης.

Παρεπιπτόντως,μία τελευταία ερώτηση.Θεωρείτε οτί το προ'ι'όν συμπεριφέρεται καλύτερα σε κοντό ή μακρύ μαλλί;Ρωτάω γιατί όταν το χρησιμοποίησα είχα λίγο μακρύτερο μαλλί.Πιστεύω οτί θα τα πήγαινε καλύτερα σε κοντό,άν είχε μία πιό άμεση "επαφή" με τη ρίζα...

Perfumeshrine είπε...

Α...πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστώ για το follow up. Ναι, συμφωνώ ότι η διαδικασία είναι που κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς.
Θα έλεγα ότι στα κοντά μαλλιά δεν έχει πολύ νόημα να χρησιμοποιηθεί ξηρό σαμπουάν -στεγνώνουν αμέσως κι αν δεν υπάρχει επείγων λόγος για την χρήση του (νοσοκομείο, εγχείρηση, πληγή στο δέρμα που δεν πρέπει να βραχεί) δεν αξίζει τον κόπο, το παραδοσιακό λούσιμο είναι παιχνίδι.

Εγώ χρησιμοποιώ που και που ξηρό σαμπουάν τοπικά στην ρίζα, γιατί έχω ξηρά, μακριά μαλλιά με νορμάλ ρίζα που καμμιά φορά λαδώνει νωρίτερα απ'οτι θα'θελα και δεν θέλω να ξηράνω περισσότερο τις άκρες μου με πολύ συχνό λούσιμο [αυτά που λένε για θρεπτικές μάσκες και ενυδατικά κοντίσιονερ κάνουν "διακοσμητική", παροδική δουλειά στις τρίχες και τίποτα παραπάνω, οπότε καλύτερα να μην τις ταλαιπωρούμε εξαρχής].

bellanefeli είπε...

Πολυ ωραιο αρθρο!! Πηρα σημερα απο τα Gellerie de beaute το ξηρο σαμπουαν της Algernie πως λεγεται δε θυμαμαι και εγω εχω ΠΟΛΥ ΛΙΠΑΡΟ ΜΑΛΛΙ Δηλαδη λουζομαι μερα παρα μερα λογω λιπαροτητας που κανει το κανονικο μου μαλλι να δειχνει 5 τριχες. Λογικα θα το ξαναπαρω συντομα κιολας γιατι το βλεπω να τελειωνει... Ειναι καλο να το χρησιμοποιω μερα παρα μερα ετσι ωστε να μη λουζομαι ολη την ωρα;;

Unknown είπε...

Hello! Εγώ πήρα το bb με 25 ευρώ και εκανα λάθος επιλογή. Επαγγελματικό προϊόν δεν λεω καλό φαίνεται αλλα περιέχει σιλικόνη, PEG, πετροχημικά, PVP κ.α Όχι άλλα προϊόντα που μας κανουν όμορφες και συνάμα μας "σκοτώνουν" ! Ας δώσουμε μεγαλύτερη βάση στα συστατικά. Στο WWW.amra.gr τα λέει αναλυτικά.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απλά ήθελα να γράψω ένα σχόλιο το 2017 για να δώσω συνέχεια στο άρθρο και να πω ότι μετά από τόσα χρόνια που είναι γραμμένο το θέμα απασχολεί πολύ και ακόμα διαβάζεται!! Φιλιά σε όλους!

Maria Mauri είπε...

Βρήκα ένα εξαιρετικό σαμπουάν από φαρμακείο. Πλέον μόνο αυτά εμπιστεύομαι https://www.qpharmacy.gr/